Cykling och kosttillskott

Som cyklist pressar man sin kropp till det yttersta flera gånger i veckan. Att ha en dålig kosthållning kommer inte bara försämra dina prestationer utan kan även vara nästintill skadligt. Dels bränner du extremt mycket kalorier men du tappar även mycket vätska och sliter på olika system. Att använda sig av kosttillskott är nästintill en nödvändighet för att kunna prestera på toppnivå inom cykling (och många andra sporter). Vi tänkte i detta inlägg skriva lite kort om olika kosttillskott vi använder just som cyklister. Vi använder ju även tillskotten vid annan träning, men det är främst cyklingen som är syftet med bruket.

Gainers

En gainer är generellt sett proteinpulver blandat med kolhydrater. Det är perfekt att få i sig direkt efter ett tungt pass för att kroppen ska kunna påbörja återhämtningen så snabbt och bra som möjligt. En gainer innehåller även massvis med kalorier så du inte hamnar på underskott. Har du ätit mycket under dagen och inte kör ett så tufft pass kan det dock bli lite väl mycket med en gainer ibland.

Proteinpulver

Som vi skrev ovan kan en gainer ibland vara lite för mycket (kalorimässigt). Då är det mer passande med ett proteinpulver istället. Proteinpulver är typ det allra vanligaste och mest populära kosttillskottet i träningsvärlden idag. Och det är inte konstigt heller. Studier efter studier påvisar hur stor effekt proteinsyntesen har på muskeluppbyggnad. Som cyklist är inte muskelmassa av största vikt, men det är såklart ändå viktigt.

Kreatin

Kreatin gör att man orkar lite mer, speciellt vid intensiva pass. Det är ett populärt tillskott även vid styrketräning. Tas med fördel i cykler om 3 månader med 1 månads uppehåll. Kan göra underverk för den som inte använt det tidigare!

Chlorella

Ett för oss nytt kosttillskott på marknaden. Chlorella är en sorts alg som man kan äta. Den smakar inte alls gott så man bör leta upp lite goda recept om man ska klara av att äta det, här finns några. Det som gör chlorella så bra är dess fantastiska näringsvärden och hälsosamma egenskaper. Du håller dig friskare och starkare, perfekt att ha som återhämtningssmoothie under långa och tuffa lopp. Gör det lätt för kroppen att må bra!

Koffein

kaffe

Stimulantia som innehåller koffein är ofta ett riktigt bra komplement för att kunna pressa sig det där lilla extra. Det kan vara i form av koffeintabletter, kaffe eller en energidryck.

Det finns studier som visar att man presterar bättre under inverkan av koffein. Extra bra de dagar man är lite hängig och omotiverad. Men även perfekt att ta vid de sista timmarna av ett långt lopp. Ett ess att ha i rockärmen kan man säga. Tänk dock på att dina motståndare kan göra samma sak!

Slutligen…

Självklart är grunden att äta bra och riktig mat! Det borde alla förstå men det är ändå bra att poängtera det. Kosttillskott är till för att du ska kunna nå 1% högre, inte för att bli lat och få något gratis!

Vad använder ni för kosttillskott vid träning och tävling? Kommentera gärna nedanför!

Vi ses ute på vägarna!